Maskrosmarmelad
Ingredienser:
- 4 dl vatten
- 5 dl maskrosblomblad (bara de små gula ”blomstråna” )
- 5 dl syltsocker
- Zest från 1/2 citron *
* Vi tog även citronsaften från citronen i vår marmelad.
Gör så här:
- Koka upp vattnet och häll det över de gula blombladen.
- Låt dra i ca 20 minuter.
- Häll blomblad och vatten i en nätsil, placerad över en tjockbottnad kastrull. Tryck ut så mycket vätska som möjligt ur blombladen med baksidan av en sked.
- Blanda vätskan (och ev citronsaft om du vill ha det i) med socker och koka upp. Låt sedan vätskan sjuda i ca 2 minuter eller tills sockret har löst upp sig.
- Ta bort kastrullen från värmen och rör ner citronzesten.
- Skumma noga längs vägen.
- Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma glasburkar. Förslut direkt och förvara svalt.
Recept kommer från: Systrarna Eisenman